ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

20,00€

18,00€

-10%

9607846761

Νεό προϊόν

Εκτός αποθέματος

Τα βιβλία που η Έλλη Παππά, σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, δημιούργησε για το γιο τους, στα χρόνια που ήταν κρατούμενη. Μια ξεχωριστή νίκη του βιβλίου! Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.).

Η Έλλη Παππά κι ο σύντροφός της, Νίκος Μπελογιάννης, συνελήφθησαν για την πολιτική δράση τους τον Δεκέμβριο του 1950. Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε στη φυλακή ο γιος τους. Καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η Έλλη δεν εκτελέστηκε ως μητέρα βρέφους. Κρατήθηκε αρχικά σε απομόνωση, στην Ασφάλεια, κι έπειτα στις φυλακές Καλλιθέας, Κάστορος και Αβέρωφ. Στα δεκατρία χρόνια της φυλακής, η Παππά δεν έπαψε να δημιουργεί -κατάλληλα για την εκάστοτε ηλικία του- βιβλία για το παιδί που μεγάλωνε με τη φροντίδα της αδελφής της, Διδώς Σωτηρίου.

Γραμμένα ή διασκευασμένα από την ίδια, ζωγραφισμένα και βιβλιοδετημένα στο χέρι με συναρπαστική λεπτομέρεια, τα βιβλία που φιλοτέχνησε για το γιο της η Έλλη Παππά είναι μια ακραία αντίσταση πολιτισμού σε συνθήκες βαρβαρότητας. Είναι μια χειρονομία πλούτου, που εκφράζεται με μια πλησμονή λέξεων και χρωμάτων σε συνθήκες πλήρους στέρησης (του συντρόφου της, του παιδιού της, της ελευθερίας της). Εκεί ακριβώς οφείλεται η διαχρονική σημασία τους: καταδεικνύουν την επιλογή -ίσως, σωστότερα, την υποχρέωση- του ανθρώπου να παραμένει στρατευμένος στο αίτημα του Λόγου και της Ομορφιάς, όταν η έλλειψή τους τον δυναστεύει.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Ε.Λ.Ι.Α.

ISBN 960-7846-76-1
Συγγραφέας Έλλη Παππά
Εικονογράφος Έλλη Παππά
Διαστάσεις 36 x 26.5
Υπότιτλος Βιβλία από τη φυλακή

Ίσως ενδιαφέρουν και τα παρακάτω...