Ένα βιβλίο για το... βιβλίο!

Είναι βιβλίο του Lane Smith
ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ, του Lane Smith
Ο Lane Smith υποστηρίζει τον έντυπο λόγο και την απόλαυση που φέρνει το διάβασμα, στην εποχή των ψηφιακών βιβλίων, με χιούμορ, με εξυπνάδα αλλά και με ισορροπία.

Είναι βιβλίο, του Lane Smith

ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ: Ο Lane Smith σε μια γιορτή για το παιδικό βιβλίο

-«Μπλογκάρει»;
-«Όχι, είναι βιβλίο».
-«Πού είναι το ποντίκι»;

-«Χρειάζεται κωδικό»;
-«Πώς σκρολάρεις»;

Ο γάιδαρος, λάτρης της τεχνολογίας, έχει πολλές απορίες για τον άγνωστο κόσμο του βιβλίου. Η βιβλιόφιλη μαϊμού απαντά με υπομονή στις ερωτήσεις του.

Κάποια στιγμή, ο γάιδαρος παίρνει το βιβλίο στα χέρια του. Σε αυτές τις σελίδες του ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ, ένα ρολόι πάνω από το κεφάλι του μετράει τις ώρες που περνούν. Στην απλή και ευφυή εικονογράφηση αποτυπώνονται στην έκφρασή του, στα αυτιά και στα μάτια του, πρώτα η απορία, μετά η αφοσίωση και στο τέλος αυτό που κάθε αναγνώστης έχει νοιώσει: το να χάνεται και να ταξιδεύει μέσα στις χάρτινες σελίδες.

Η εμπειρία της ανάγνωσης

Ο αμερικανός συγγραφέας και εικονογράφος Lane Smith, στην εποχή των ψηφιακών βιβλίων έρχεται να υποστηρίξει τον έντυπο λόγο, με χιούμορ, με εξυπνάδα αλλά και με ισορροπία. Χωρίς ηθικοπλαστικές «κατάρες» -ότι οι οθόνες είναι κακές και τα βιβλία καλά. Αλλά με έμφαση στην ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Κι αν κάτι κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει, αφήνει να εννοηθεί ο Lane Smith, αυτό δεν βρίσκεται ούτε στους ήχους, ούτε στις επιθετικές κινήσεις, ούτε στα γραφικά που μπορεί να περιέχουν οι σελίδες του. Είναι η αίσθηση στις εικόνες του βιβλίου όπου ο γάιδαρος το κρατά στα χέρια του και απλά διαβάζει…

Ένα βιβλίο για το… βιβλίο. Αυτό είναι το «Είναι βιβλίο», το οποίο παρέμεινε για 6 μήνες στην κορφή της λίστας των μπεστ σέλλερς των New York Times και επιβεβαίωσε τον Lane Smith ως έναν από τους πιο χαρισματικούς σύγχρονους δημιουργούς στο χώρο του παιδικού βιβλίου.

Ο συγγραφέας δηλώνει φίλος της τεχνολογίας. Ομολογεί όμως πως ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί τις χάρες του βιβλίου και τη γοητεία της ανάγνωσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπιρτόζικο σχόλιο στις σύγχρονες αναγνωστικές μας συμπεριφορές που απευθύνεται και σε ενήλικες.

Στους μεγάλους απευθύνονται και οι προτάσεις για το πώς να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το διάβασμα στα παιδιά μας, τις οποίες θα βρουν στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης, από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Δείτε περισσότερα για το «Είναι βιβλίο»

Γνωρίστε τον Lane Smith