Κυπαρισσία, Η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο
Ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος, στη Δυτική Πελοπόννησο (Ελλάδα), φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό της Καρέττα Καρέττα στη Μεσόγειο Θάλασσα (κατά μέσο όρο 529 φωλιές κάθε χρόνο). Συγκεκριμένα, η παραλία 10 χιλιομέτρων μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού «Καλό Νερό» στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, είναι από τις λίγες εναπομένουσες παρθένες παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα που διαθέτει ένα καλά διατηρημένο σύστημα αμμοθινών και παράκτιο δάσος, τα οποία όμως απειλούνται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Αυτή η περιοχή έχει συμπεριληφθεί ως περιοχή NATURA 2000, με την κωδική ονομασία Θίνες Κυπαρισσίας (GR2550005).
Οι κύριες απειλές για την περιοχή, και κατά συνέπεια, την Καρέττα, είναι η υποβάθμιση και η διάβρωση των αμμοθινών και του παρακείμενου παράκτιου δάσους, λόγω των οδικών έργων, της οικοδομικής δραστηριότητας και της καταπάτησης της γης εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης και της αγροτικής χρήσης. Οι κυριότερες οικολογικές αξίες της συγκεκριμένης περιοχής είναι τα οικοσυστήματα των αμμοθινών. Στην Ελλάδα, τα οικοσυστήματα αμμοθινώνμειώνονται σε αριθμό και μέγεθος, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Σε αυτές τις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου, το καλά ανεπτυγμένο σύστημα από σχηματισμούς αμμοθινών εξακολουθεί να αποτελεί ιδανικό χώρο για την φωλεοποίηση της Καρέττα. Ένα μεγάλο τμήμα των αμμοθινών από την Ελαία μέχρι και το Καλό Νερό έχει μετατραπεί σε αγροτικές εκτάσεις ή χρησιμοποιείται για τη βόσκηση οικόσιτων ζώων.
Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο...
Μολονότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που διατρέχουν οι θαλάσσιες χελώνες (όπως και τα περισσότερα είδη ζώων) οφείλονται στους ανθρώπους, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορούν να τις προστατεύσουν... [από το βιβλίο μας "που πας χελωνάκι;"]
Στηρίξε τον αγώνα της medasset εδώ!