In: Νέα

Η δύναμη στο παιχνίδι!

Απλά! δημιουργούμε χώρο και χρόνο στη χαρά…

 

 

Δευτέρα αγγλικά, Τρίτη σκάκι, Τετάρτη μπάσκετ, Πέμπτη πιάνο, Παρασκευή ενόργανη… Το πρόγραμμα των παιδιών είναι φουλαρισμένο.  Ελάχιστος χρόνο μένει για αυτό που είναι η μοναδική πραγματική ανάγκη της παιδικής ηλικίας: το ελεύθερο, απρογραμμάτιστο παιχνίδι.

 

Λίγο πριν αρχίσει να γεμίζει ασφυκτικά το ημερολόγιο των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά,

το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, 

στο Σωματείο για μια Ελεύθερη Παιδαγωγική «Η Μυγδαλιά»

Τυσσάνδρου 27Β, Ηλιούπολη

γονείς και δάσκαλοι θα συναντηθούν για να ξαναθυμηθούν ή για θα γνωρίσουν το παιχνίδι – αυτό το ανεκτίμητο δώρο της παιδικής ηλικίας!

 

Η δύναμη στο παιχνίδι!

Ένα τρίωρο εργαστήριο για γονείς και εκπαιδευτικούς, από το «γονείς Απλά»!

συντονίζουν η Blondine Maurice & η Λαμπρινή Σταμάτη

σύμβουλοι «γονείς Απλά!» (Simplicity Parenting) στον Καναδά και στην Ελλάδα, αντίστοιχα.

 

Εισφορά: 30 € το άτομο / 45 € για ζευγάρια

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες και ΔΕΝ προβλέπεται η φροντίδα παιδιών.

Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, παρακαλώ δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας είτε τηλεφωνικά στο 6997715382, είτε ηλεκτρονικά στο goneis@goneisapla.gr

fb event: https://web.facebook.com/events/1152602414798646/

 

Σε μια πρωτοβουλία των ομάδων «γονείς Απλά!» (www.goneisapla.gr), με προσκεκλημένη την Καναδή παιδαγωγό και σύμβουλο Simplicity Parenting Blondine Maurice,οιγονείς θα έχουν την ευκαιρία να ξαναβρούμε τη χαρά και τη δύναμη στο παιχνίδι. Την τεράστια  ώθηση που προσφέρει στη δημιουργική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και τη μαγεία του να ονειρεύεσαι και να αναζητάς, χωρίς να σε κυνηγά ο χρόνος, τα «πρέπει» και οι προγραμματισμένες δραστηριότητες.

«Χρειάζεται να ανακαλύψουμε τις μικρές και εφικτές αλλαγές μου μειώνουν το άγχος μέσα στην οικογένεια και επιτρέπουν μεγαλύτερη ηρεμία και περισσότερη ενέργεια για σύνδεση, χαλάρωση, διασκέδαση», λέει η Blondine Maurice. Έχει εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια ως παιδαγωγός, στο Κεμπέκ του Καναδά, έχει δουλέψει κοντά σε γονείς και δασκάλους και παρακολουθεί συστηματικά τις σύγχρονες έρευνες γύρω από τη σημασία του παιχνιδιού. Όπως λέει «οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι το παιχνίδι παίζει καθοριστικό ρόλο στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών, δίνοντας στον εγκέφαλο την ευκαιρία να αναπτύξει συναισθηματικές, κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες, να αποκτήσει ευελιξία και ενσυναίθηση». Στο διεθνές κίνημα Simplicity Parenting, η Blondine Maurice βρίσκει «το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο σε όλες τις σύγχρονες διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, κλπ. Χρειάζεται μόνο να μειώσεις ταχύτητα και να απλοποιήσεις»! 

Η πρόταση «γονείς Απλά!», αντλεί έμπνευση από το ομότιτλο βιβλίο του Kim John Payne και προτείνει μια «ανάσα» στα «πάρα πολλά» (παιχνίδια, ηλεκτρονικά, δραστηριότητες) που στερούν από τα παιδιά την εμπειρία του να αστειεύονται, να φαντάζονται, να παίζουν, να δημιουργούν, να βρίσκουν ισορροπίες στη συναναστροφή με  συνομήλικους τους. «Η κοινωνία μας, πιέζοντας για πάρα πολλά, έχει κηρύξει έναν αδήλωτο πόλεμο στην παιδική ηλικία», γράφει ο Payne. «Ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας συμβαδίζει ολοένα και λιγότερο με το ρυθμό των παιδιών».

Αμέτρητοι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο (και αρκετοί και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια) επιλέγουν να κατέβουν από το σύγχρονο και ταχύτατο τρένο που μετρά την κάθε στιγμή με όρους επιτυχίας, βαθμών, μαθημάτων, γνώσεων, επιδόσεων. Επιλέγουν να δημιουργήσουν μια καθημερινότητα πιο απλή, να προσφέρουν στα παιδιά ηρεμία, ασφάλεια, σχέση, σύνδεση, ανοιχτή καρδιά, δημιουργικότητα.

Στο εργαστήριο που θα συντονίσει στην Αθήνα η Blondine Maurice μαζί με τη Λαμπρινή Σταμάτη, η οποία φέρνει την πρόταση «γονείς Απλά!» στην Ελλάδα, γονείς και δάσκαλοι θα ανακαλύψουν το εάν είναι εφικτό να προσφέρουν τη χαρά του παιχνιδιού στα παιδιά και στην οικογένειά τους. Μακριά από κριτική, χωρίς τις οδηγίες και τους κανόνες που συντηρούν και διαιωνίζουν μια αίσθηση ανεπάρκειας, αλλά με αποδοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε οικογένειας, με συνεργασία, με αλληλοϋποστήριξη, με μοίρασμα εμπειρίας και γνώσης. Με χαρά και με παιχνίδι!