In: Νέα

Ημερίδα για τον Eric Carle

Ένας μεγάλος δημιουργός για μικρά παιδιά.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα αφιερωμένη στον Eric Carle. Πάνω από 150 νηπιαγωγοί και δασκάλοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 16 Απριλίου στο μαγευτικό 70 δημοτικό σχολείο της Αθήνας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της κ. Έφης Μανίτσας (Πρόεδρος του Παραρτήματος Αθήνας, ΟMEP) για να ακολουθήσει η καταπληκτική Αγνή Στρουμπούλη σε ένα σεργιάνι ανάμεσα στους τίτλους των βιβλίων του Καρλ.

Τον λόγο πήρε η Ομ. καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα, ΕΚΠΑ κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου η οποία μας μίλησε για τη σχέση που πρέπει να καλλιεργήσουμε με το βιβλίο στις μικρές ηλικίες.

Η κ. Αγγελική Γιαννικοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ,ΕΚΠΑ) μας μίλησε για την αίσθηση που προκαλούν τα βιβλία του Καρλ από τις τάξεις των νηπιαγωγείων έως τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου.

 

 

Η Κοινωνιολόγος και Υπεύθυνη της ιστοσελίδας bookbook.gr κ. Ειρήνη Βοκοτοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πως μπορούν τα βιβλία του Έρικ Καρλ να μας κάνουν να ζούμε καλύτερα με τα παιδιά μας. Μίλησε για τη σημασία της παρατήρησης των μικρών πραγμάτων, που λόγω αυτής φτιάχνουμε τις πιο ζεστές αναμνήσεις.

 

Τη σημασία του παιχνιδιού μες στην τάξη και το πόσο σημαντικό είναι τα αυτοσχέδια παιχνίδια για τα παιδιά, ανέδειξε για μία ακόμη φορά η Νηπιαγωγός και Συγγραφέας Μαρία Πετκανοπούλου ενώ ο κ. Δημήτρης Σωκιαλίδης (Αρθρογράφος σε θέματα νευροεπιστημών και ψυχανάλυσης) ανέλυσε τον Έρικ Καρλ μέσα από τις επιστήμες του εγκεφάλου και αναφέρθηκε στα εργαλεία του Καρλ (λεκτική συμπύκνωση, κατάργηση της οπτικής ρύπανσης, ρυθμός, μουσική, επανάληψη κ.α).

 

 

Οι εργασίες τις ολομέλειας ολοκληρώθηκαν με την προβολή της ταινίας Picture Writer: The art of the picture book. Στην ταινία βλέπουμε τον Έρικ Καρλ να μας μιλάει για τη ζωή του, την τεχνική του... μας διαβάζει παραμύθια και μας μιλάει για τα παιδιά...

 

Η ελαφίνα περπατά μπροστά από το μικρό της που ακολουθεί σε μια ορισμένη απόσταση.Αν η απόσταση είναι πολύ μεγάλη το ελαφάκι δεν μπορεί να την ακολουθήσει Αν η μητέρα είναι πολύ κοντά το ελαφάκι δεν θα μάθει να περπατά. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ισχύει και για την εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να έχεις αυτήν την σωστή απόσταση. Γνωρίζω, ακόμα, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό Λέω συχνά ότι αποφεύγω να χρησιμοποιώ την λέξη παιδιά. Γιατί υπάρχει ένα παιδί, κι ένα άλλο παιδί, κι ακόμα ένα παιδί...

 

 Χρώμα, Χαρά, Δημιουργία στα 5+1 εργαστήρια!!!

Πρώτες έννοιες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα βιβλία του EricCarle

Βασιλική Μιχαηλίδου

Σχολική Σύμβουλος 30ης Εκπ/κής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Φθιώτιδας-Ευρυτανίας

 

Φτιάχνουμε τα δικά μας επιτραπέζια παιχνίδια με αφορμή τα βιβλία του EricCarle

Μαρία Πετκανοπούλου

Νηπιαγωγός – Συγγραφέας

 

Τέχνη και τεχνική: εξερευνώντας τη διαχρονική απήχηση της ζωγραφικής του EricCarle

Κατερίνα Χαδουλού

Ζωγράφος – εικονογράφος

 

 

 

Μια κάμπια με άλλο «νόημα»: μια εκπαιδευτική προσέγγιση για κωφούς/βαρήκοους μαθητές

Σοφία Ίσαρη

Προϊσταμένη Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών/Βαρηκόων Λυκόβρυσης-Πεύκης, νηπιαγωγός

Αννέζα Χρηστάκη

Δασκάλα ειδικής αγωγής με εξειδίκευση στην κώφωση/βαρηκοΐα, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών/Βαρηκόων Λυκόβρυσης–Πεύκης

 

Εγώ μπορώ, εσύ μπορείς; Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή τα βιβλία του EricCarle

Μαρία Λαγωνίκα

Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια Θεατρικής Αγωγής

 

 

Mε τον Eric Carle στην αυλή του σχολείου

Ελένη Σβορώνου

Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας-Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Ελλάς

 

 

 

Οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο θέλουν να ευχαριστήσουν όλα τα μέλη της ΟΜΕΡ, Παράρτημα Αθήνας, τους ομιλητές και τους εισηγητές των εργαστηρίων και τους εθελοντές που συμμετείχαν στην ημερίδα!

 

 

 ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!