In: Νέα

Οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον

Πως οι λύκοι αλλάζουν τη ζωή του πάρκου...

Στο εθνικό πάρκο Yellostone των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από πρωτοβουλία επιστημόνων, εγκαταστάθηκαν ομάδες γκρίζων λύκων από τον Καναδά, μετά από απουσία 70 χρόνων. Το αποτέλεσμα επηρέασε τη ζωή του πάρκου με καθοριστικό τρόπο...

 

Στο συγκεκριμένο πάρκο ο αριθμός των ελαφιών είχε αυξηθεί δραματικά, μιας και υπήρχε παντελής απουσία των θηρευτών τους. Τα ελάφια είχαν «εξαφανίσει» την βλάστηση!

Με την εμφάνιση των πρώτων λύκων, ο αριθμός των ελαφιών μειώθηκε, άλλαξε τελείως η συμπεριφορά τους, απέφευγαν τις κοιλάδες και τα φαράγγια τα οποία αποτελούσαν σημεία κινδύνου και εγκλωβισμού τους από τους λύκους.

Στα συγκεκριμένα σημεία η βλάστηση αναγεννήθηκε! Οι γυμνές πλαγιές των βουνών καλύφθηκαν από λεύκες, ιτιές κλπ. Ενώ αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των πουλιών (σαρκοφάγα πουλιά εμφανίστηκαν επειδή βρήκαν τροφή από τα αποφάγια των λύκων).

Εμφανίστηκαν κάστορες, που στις φωλιές και στα φράγματα που δημιουργησαν, στεγάστηκαν  και άλλα είδη όπως βίδρες, πάπιες, ψάρια ερπετά και διάφορα αμφίβια.

Επιπροσθέτως, η παρουσία των λύκων άλλαξε και τη γεωμορφολογία του πάρκου, καθώς τα καινούργια δάση που δημιουργήθηκαν σταθεροποίησαν με τις ρίζες τους τις όχθες των ποταμών. Η διάβρωση του εδάφους μειώθηκε και δημιουργήθηκαν μικρές λίμνες, ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή.

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο, είναι σημαντικό!

https://www.youtube.com/watch?v=PMtGIAMzbDk

 

Οι λύκοι στην Ελλάδα

Στη χώρα μας μία από τις οργανώσεις που αχολείται με την άγρια ζωή είναι ο Αρκτούρος.

Η περιβαλλοντική αυτή οργάνωση επιδιώκει να προστατέψει τις αρκούδες, τους λύκους καθώς και άλλα άγρια ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση για τη διατήρηση των δασών, καθώς επίσης και στην ενημέρωση για το παράνομο κυνήγι, την  αιχμαλωσία και βασανισμό των ζώων (σε τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, σπίτια).

Ο Αρκτούρος πέτυχε να μην υπάρχουν στην χώρα μας αιχμάλωτες αρκούδες και λύκοι, ούτε τσίρκα με άγρια ζώα. Ακόμη, λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και το Εθνικό Μητρώο Λύκου, στα οποία καταγράφονται αρκούδες και λύκοι που ζουν ελεύθεροι στη φύση.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου βοηθάει τραυματισμένα άγρια ζώα και ενημερώνει τους ανθρώπους ώστε να ζουν αρμονικά με τους λύκους και τις αρκούδες στις ορεινές περιοχές.

Οι λύκοι στις εκδόσεις μας...

Ζήκος ο λύκος

«Δε μ’ ενδιαφέρουν πια τ’ αρνιά. Αγαπάω, Πανωραία μου, την πιο όμορφη Λύκαινα του βουνού, αλλά δεν ξέρω πώς να της το πω», είπε ο Ζήκος κι έκρυψε τη μουσούδα του μέσα σε μια μολόχα.

 Θα καταφέρει ο Ζήκος να κατακτήσει την εκλεκτή της καρδιάς του; Οι φίλοι του είναι όλοι έτοιμοι να τον βοηθήσουν: ο Τζίμης ο λαγός, ο Λουκής ο τυφλοπόντικας, ο αρκούδος ο Πατού, ο Τρύφωνας η νερόκοτα, η Πανωραία η χελώνα και τόσοι άλλοι.

περισσότερα για το βιβλίο εδώ!

 

Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο

Κάποτε, σ' ένα ψηλό βουνό, που το λένε Πίνδο ζούσε με την αγέλη του ένας μικρός λύκος που το έλεγαν Λάμπη. Είχε το όνομα του παππού και του προπάππου του, μάτια λαμπερά και έξυπνα και τρίχωμα ασημένιο... 

Και σε αυτό το βιβλίο ο λύκος δεν είναι μόνος του, έχει μαζί τους φίλους του, τη Βάλια, μια μικρή άρκτο, τη Σουζάνα την αγριόγατα, την βίδρα Καλλιρρόη και τους σκίουρους Πάρη και Άρη.

περισσότερα για το βιβλίο εδώ!

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με βιβλία που μιλούν για την άγρια ζωή, γιατί μόνο έτσι μπορούν να μάθουν για τους κινδύνους που την απειλούν, αλλά και να μάθουν τη σημασία της προστασίας των βιοτόπων.

 Βιβλία για την άγρια ζωή σε συνεργασία με τον Αρκτούρο

Η αρκούδα που αγαπούσε τα δέντρα (εξαντλημένο)

Ο Πατού και τα ζώα του δάσους

Ζήκος ο λύκος

Τρεις φίλοι στο ποτάμι

Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο