VWoman.gr / Ξεδιπλώνοντας τα μυστικά του origami κάτω από τα αστέρια του Dior / Σοφία Αποστολίδου / Ιανουάριους 2023
H Θεσσαλονικιά Origami Instructor και κάτοχος 2 παγκοσμίων ρεκόρ αποκαλύπτει πως η τέχνη του Origami μπορεί να ξεδιπλώσει ιδέες και συναισθήματα και πώς η ιαπωνική αυτή τεχνική συνέβαλε στη κατασκευή του μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκόπιου.
Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ποτέ ότι ένα και μόνο κομμάτι χαρτί μπορεί να αλλάξει όλη σας τη ζωή; Ότι μπορεί να ξεδιπλώσει τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα σας και να σας κάνει να αλλάξετε φιλοσοφία; Και όμως, η ιαπωνική τεχνική του Origami έχει αυτή τη δύναμη και η ταλαντούχα Θεσσαλονικιά Origami Instructor, Μυρτώ Δημητρίου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο: «Ξεδιπλώνοντας τα μυστικά του Origami» , μοιράζεται με τη Vwoman τον τρόπο με τον οποίο η πανάρχαια αυτή τεχνική, την οποία έκαναν γνωστή οι βουδιστές μοναχοί, μπορεί να μας αλλάξει ακόμα και την ίδια μας τη ζωή και αποκαλύπτει πώς το origami συνέβαλε στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής και της μικροχειρουργικής και πως κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου. Παράλληλα όμως, το origami έχει χώρο και στην μόδα, καθώς η Μυρτώ Δημητρίου δημιούργησε αστέρια origami, τα οποία δίνονται ως δώρο από τον Dior στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης καμπάνιας του οίκου. Τέλος, η Μυρτώ Δημητρίου μοιράζεται με τη Vwoman τα σχέδια και τα όνειρα της μετά την κατάκτηση δύο παγκοσμίων ρεκόρ και μας καλεί τη νέα χρονιά να βάλουμε στη ζωή μας την πανάρχαια αυτή τεχνική και να τη δούμε να αλλάζει.
Έχετε πραγματοποιήσει σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κατέχετε Master in HR & Business Organization. Παράλληλα, έχετε ασχοληθεί από τα 11 σας χρόνια με τον χώρο των ΜΜΕ και του θεάτρου, μεταξύ άλλων έχετε πρωταγωνιστήσει και στην Μελωδία της ευτυχίας με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Πώς μπαίνει στη ζωή σας το origami;
Η γνωριμία μου με αυτή την τέχνη έγινε όταν σπούδαζα στο Ithaca College, στη Νέα Υόρκη. Είχα πολλούς Ιάπωνες συμφοιτητές που με «μύησαν» στον κόσμο της ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής. Το πρώτο σχέδιο που έμαθα ήταν το πουλάκι γερανός, που είναι και το σύμβολο του origami -μέχρι σήμερα έχω διπλώσει αρκετές χιλιάδες! Το να ασχοληθώ επαγγελματικά με το origami σίγουρα δεν το είχα σκεφτεί όταν δίπλωνα τον πρώτο μου γερανό! Η ενασχόλησή μου όμως με αυτήν την τέχνη με έκανε να την αγαπήσω τόσο πολύ και να ανακαλύπτω κάθε φορά κάτι καινούριο που αποφάσισα να πάρω το δίπλωμά μου από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό για να μπορώ να διδάξω.
Τι είναι εκείνο που σας κέρδισε στο origami, τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτό και τι καινούργιο ανακαλύψατε για τον εαυτό σας μέσα από την ενασχόληση σας με αυτή την εσωτερική και πανάρχαια τέχνη;
Είναι μοναδικό συναίσθημα να βλέπεις ένα κομμάτι χαρτί να «μεταμορφώνεται» και έχω την ίδια χαρά όταν ολοκληρώνω ένα σχέδιο με την πρώτη φορά που δίπλωσα τον γερανό! Το στοιχείο που με κέρδισε είναι ότι το origami, εκτός από τη φιλοσοφία και την ιστορία που έχει, είναι μια τέχνη που συνεχώς εξελίσσεται και δε σταματάει να με εκπλήσσει. Μέσα από το χαρτί βρήκα το δικό μου τρόπο έκφρασης! Διπλώνοντας έχω τη δύναμη να δημιουργώ αλλά παράλληλα στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις team-building που πραγματοποιώ -συνδυάζοντας τις σπουδές μου- να «εξηγώ» τον κόσμο μέσα από τις τσακίσεις, ξεδιπλώνοντας ιδέες και συναισθήματα.
Τι ακριβώς είναι το origami και ποια είναι η πιο συνηθισμένη παρανόηση που υπάρχει γύρω από αυτή την πανάρχαια τέχνη από την πλειοψηφία του κόσμου;
Στα ιαπωνικά “oru” σημαίνει διπλώνω και “kami”= χαρτί. Tο origami, η χαρτοδιπλωτική δηλαδή, είναι μία εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης, που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 790 μ.Χ. περίπου, όταν μεταφέρθηκε το χαρτί από την Κίνα με βουδιστές μοναχούς. Νομίζω πως αρκετός κόσμος θεωρεί πως το origami είναι απλά σχέδια που μπορείς να φτιάξεις με το χαρτί, μη γνωρίζοντας ότι στηρίζεται σε γεωμετρικές αρχές, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε επιστήμονες και ερευνητές να αξιοποιήσουν τις αρχές του σε πολλούς άλλους τομείς: από την αρχιτεκτονική, μέχρι την ιατρική, τη νανοτεχνολογία και τη διαστημική. Τελικά υπάρχουν πολλά περισσότερα αντικείμενα origami στην καθημερινότητά μας απ’ όσα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί!
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πέμπτο σας βιβλίο με τίτλο: «Ξεδιπλώνοντας Origami μυστικά» . Δράττοντας της ευκαιρίας, όσων αναγράφεται στο οπισθόφυλλό του, διερωτώμαι, τι κοινό μπορεί να έχει ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, 2 άλυτα μαθηματικά προβλήματα, με τη ρομποτική ιατρική και με ένα κομμάτι χαρτί;
Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το βιβλίο- το οποίο προλογίζει και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κος Yasuhiro Shimizu- γιατί πέρα από τα σχεδιαγράμματα με τις οδηγίες για να δημιουργήσουν οι αναγνώστες τα δικά τους σχέδια, «ξεδιπλώνω τα μυστικά» αυτής της τέχνης, μιλώντας για τον τρόπο που συνδέεται με τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Ο πυρήνας του origami -εκτός από τη φαντασία- είναι η γεωμετρία. Μέσα από το βιβλίο μου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ο αναγνώστης βλέπει τον τρόπο με τον οποίο η ιαπωνική τέχνη βοήθησε στο να λυθούν μαθηματικά προβλήματα, δίνοντας νέα ώθηση στον κόσμο των εξισώσεων. Το origami δεν είναι απλά μια τέχνη, χρησιμοποιείται και ως μέσο θεραπείας, τόσο στα παιδιά για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης και την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας των χεριών, όσο και στους μεγαλύτερους για χαλάρωση, αλλά και την πρόληψη και καταπολέμηση του Alzheimer. Το origami έχει βοηθήσει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ειδικών ιατρικών εργαλείων και συσκευών, συμβάλλοντας έτσι στον ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης του ασθενούς αλλά και στην ελαχιστοποίηση του κόστους. Τα stent για τις εγχειρήσεις καρδιάς, λαβίδες που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική χειρουργική αλλά και μικροσκοπικά ρομπότ, δημιουργήθηκαν για να κάνουν λιγότερο τραυματική και λιγότερο επεμβατική τη χειρουργική επέμβαση. Είδαμε όλοι τις εικόνες που μας μετέφερε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που είναι το μεγαλύτερο, πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Το πρόβλημα ήταν η μεταφορά του στο διάστημα και η λύση δόθηκε με τσακίσεις origami: αναδιπλώθηκε σφιχτά για να χωρέσει μέσα στον πύραυλο εκτόξευσης μιας και το τελικό του μέγεθος φτάνει αυτό ενός γηπέδου τένις και περίπου τρεις ορόφους σε ύψος!
Μπορεί το origami να γίνει πηγή έμπνευσης για ερευνητές και επιστήμονες;
Φυσικά! Έχει γίνει ήδη πηγή έμπνευσης -τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, δίνοντας μια πιο ιδιαίτερη αισθητική στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής, ακόμη και στη μόδα- όσο και στην έρευνα και ανάπτυξη μιας και βοηθάει τους ερευνητές να βρουν λύση ή να αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο προβλήματα σε πολλούς τομείς.
Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την ενασχόληση του με την τέχνη του origami και τι μπορεί να ανακαλύψει για τον εαυτό του μέσα από αυτήν;
Ξεκινώντας να διπλώνει! Κόλλες Α4, χαρτάκια σημειώσεων, ακόμα και εφημερίδες ή περιοδικά, μπορούμε να διπλώσουμε και να δημιουργήσουμε με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι ή το γραφείο μας. Η επιμονή και η υπομονή είναι επίσης σημαντικά στοιχεία, να μην το βάλουμε κάτω αν δεν καταλαβαίνουμε κάποια τσάκιση ή αν κάτι πάει στραβά- πολλές φορές μετά από μια «λάθος» τσάκιση δημιούργησα ένα νέο σχέδιο. Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία, μπορούν να ασχοληθούν όλοι και χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες ή δεξιότητες. Με το origami αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητα, τονώνεται η αυτοπεποίθησή μας μιας και κατασκευάζουμε ένα μοναδικό δημιούργημα. Ο καθένας πιστεύω ότι βρίσκει αυτό που έχει ανάγκη, «ακούμε» τον εαυτό μας καλύτερα όταν αφήνουμε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και αφοσιωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε, αλλάζει ακόμη και ο ρυθμός της αναπνοής μας!
Είστε κάτοχος 2 ρεκόρ Guinness για τα μεγαλύτερα χάρτινα μωσαϊκά του κόσμου: την εικόνα μίας κουκουβάγιας σε 512τ.μ. με 52.000 χάρτινα νούφαρα και τη συμμετοχή 20.000 ατόμων το 2014 και την εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403τ.μ. με 40.000 νούφαρα το 2012. Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;
Οι στόχοι και τα όνειρα είναι πολλά και συνεχώς «ξεδιπλώνονται»! Έχω ξεκινήσει μια συνεργασία με το Mshop του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δημιουργώντας μια σειρά πρωτότυπων έργων με θέμα τις νότες και τη μουσική. Περνάω πολλές ώρες στο εργαστήρι μου γιατί προετοιμάζω μια έκθεση με αρχιτεκτονικά και γεωμετρικά μοτίβα στο χαρτί. Ο βασικός μου στόχος όμως είναι να εκφράζομαι και να δημιουργώ, να βρίσκω κάτι για να χαμογελάω κάθε μέρα και να συνεχίσω να ονειρεύομαι!
INFO:
Μάθετε περισσότερα για τη Μυρτώ Δημητρίου ΕΔΩ
Το νέο βιβλίο της Μυρτούς Δημητρίου με τίτλο «Ξεδιπλώνοντας τα μυστικά του Origami» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Καλειδοσκόπιο”.
Πηγή:
In Same Category
- Ο Αναγνώστης / Για ένα ποδήλατο / Εύη Γερασίμου-Καλλιγά / Οκτώβριος 2024
- Σκεπτικό βράβευσης White Ravens 2024 (αγγλικά) / Το κοτσύφι
- Διάστιχο / Ελένη Γεωργοστάθη: «Φίλοι δεμένοι με κλωστή» / Κατερίνα Ζαμαρία / 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Ο Αναγνώστης / Μικρά κριτικά εικονογραφημένα… με δυο λόγια / Μαρίζα Ντεκάστρο / Σεπτεμβριος 2024
- efsyn.gr / «Μια φωλιά για μένα» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη / Μαρία Μυστακίδου / 3 Μαρτίου 2024