Το καράβι της γιορτής στη Σόφια
Η Έλενα Αρτζανίδου στη Βουλγαρία...
Ένα όνειρο του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – γέφυρα φιλίας, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Η μετάφραση και έκδοση ελληνικού παιδικού βιβλίου στα βουλγαρικά και αντιστοίχως βουλγαρικού παιδικού βιβλίου στα ελληνικά με κοινό θέμα που να φέρνει τα παιδιά και τους γονείς των δύο χωρών, ακόμα πιό κοντά.
Η πρώτη επαφή είναι πλέον γεγονός.
Το Σάββατο, 19.11.2016, στην έδρα του Συνδέσμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, υποδεχτήκαμε την γνωστή ελληνίδα συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου. Το ταξίδι αρχίζει!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ μαζί με μέλη, συγγραφείς, εκδότες και φίλους του Συνδέσμου είχαμε την δυνατότητα, σύντομα και περιεκτικά να κάνουμε τις πρώτες ζυμώσεις και ανταλλαγές απόψεων στη φιλόξενη έδρα του Συνδέσμου στη Σόφια.
Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, η γνωστή μεταφράστρια Ζντράβκα Μιχάιλοβα, ο ποιητής Βαγγέλης Καραφωτάκης και ο δημοσιογράφος Χρίστο Κούφοβ (μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου), περισσότερο ειδικοί στην τέχνη της γραφής είχαν την δυνατότητα να αναπτύξουν πλούσιο διάλογο με τη συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου, τη βουλγάρα συγγραφέα Ελένα Πέεβα και τη δημοσιογράφο Βίντα Πιρόνκοβα.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης της συγγραφέα Έλενας Αρτζανίδου στη Βουλγαρία (μετά από δέκα χρόνια), όλοι οι Σύλλογοι γονέων των ελληνικών σχολείων και φυσικά οι έλληνες εκπαιδευτικοί με πολύ χαρά εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία για να ανταλλάξουμε εμπειρίες με την ελληνίδα συγγραφέα και να συνδιοργανώσουμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, το παιχνίδι της δημιουργικής γραφής προς όφελος των παιδιών των ελληνικών σχολείων.
Η εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για την νοτιοανατολική Ευρώπη, Συντονίστρια εκπαίδευσης κυρία Ταμίσογλου, αγκάλιασε αμέσως το εγχείρημα και με βίντεο μήνυμα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της στο όλο έργο.
Την Κυριακή 20.11.2016, με συντονισμό των συλλόγων :
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (φορέας των τμημάτων μητρικής γλώσσας και πολιτισμού Σόφιας), ΔΟΜΕ (Τμήματα ελληνικής γλώσσας στη Σόφια), ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ (φορέας τμημάτων ελληνικής γλώσσας Στάρα Ζαγκόρα) και του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – γέφυρα φιλίας, για ακόμα μια φορά τους τελευταίους μήνες, δώσαμε ζωή στην αίθουσα Στέφαν Γκέτσεβ του ελληνικού Πρεξενείου, καλωσορίζοντας τη συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου.
Πολλά παιδιά, όλων των ηλικιών από τα ελληνικά σχολεία, οι γονείς τους και φυσικά οι εκπαιδευτικοί τους ήταν εκεί για αυτό το αντάμωμα.
Ο έλληνας Πρέσβης κύριος Βασιλοκωνσταντάκης, πρόθυμος όπως πάντα, άνοιξε την εκδήλωση και χαιρέτισε την πρωτοβουλία.
Και το παιχνίδι άρχισε!
Με την τεράστια εμπειρία της, η συγγραφέας – παιδαγωγός Αρτζανίδου πρόβαλε σκίτσα και παράλληλα με τη ζεστή φωνή της έβαλε παιδιά και ενήλικες να εμπνευστούν από αυτά τα σκίτσα για να γράψουν τη δική τους ιστορία.
Η φαντασία όλων άρχισε να καλπάζει!
Το θέμα του βιβλίου της ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, αποτέλεσε το επίκεντρο του εγχειρήματος. Παιδιά και μεγάλοι διαβάσαμε δυνατά τις ιστορίες που εμπνευστήκαμε από τα σκίτσα που προβάλονταν και θαυμάσαμε όλοι μας τη δύναμη της διαφορετικότητας που κρύβει ο καθένας από εμάς μέσα του.
Η έκπληξη για όλους μας, ήταν ο τρόπος που η συγγραφέας έδεσε όλες τις ιστορίες με τη θεματολογία του νέου της βιβλίου ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ που εκδόθηκε μόλις πριν μερικές μέρες.
Θα ανάψει ο φάρος που θα μας φέρει την ελπίδα;
Αν είμαστε όλοι μαζί...ΝΑΙ λέει η συγγραφέας στο καινούργιο της βιβλίο.
Η Έλενα Αρτζανίδου με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής, μας εισήγαγε σε ένα νέο εκπαιδευτικό πρότυπο, πολύτιμο για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε αυτό το πρωινό φιλαγνωστικής δράσης φύγαμε πολύ πιο πλούσιοι, καλά οχυρωμένοι για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας και τον ελληνικό λόγο...μ΄έναν άλλο τρόπο.
Στο περιθώριο αυτής της δραστηριότητας οι έλληνες εκπαιδευτικοί από τη Σόφια, τη Στάρα Ζαγκόρα και τη Φιλιππούπολη είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συζητήσουν με την συνάδελφό τους εκπαιδευτικό Έλενα Αρτζανίδου.
Το καλό βουλγαρικό κρασί ήταν απαραίτητο
για να ευχαριστήσουμε, να ευχηθούμε και να αποχαιρετήσουμε την ελληνίδα συγγραφέα!
Εις το επανιδείν!
Γιάννης Λιόλιος