ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ

16,90€

15,21€

-10%

9789604712182

Νεό προϊόν

Η Μάρια Μπαχά κάνει μια διπλή επίσκεψη, εικαστική και αφηγηματική, στη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού.

ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ ELNIPLEX 2022

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 2022 Βιβλίο Γνώσεων

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2022 

Βιβλίο Γνώσεων για παιδιά

498 αντικείμενα

Όλα μοιάζουν σαν ένα ποιητικό θεατρικό σκηνικό. Η Ζάκυνθος, η Ιταλία και η Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Μια μεγάλη οικογένεια με αγάπες και δράματα, η φω- τιά της Ελληνικής Επανάστασης. Και όλα είναι οι δρόμοι που πέρασε ο Διονύσι- ος, οι εικόνες και τα αισθήματα που τον διαμόρφωσαν, ο διαρκής αγώνας με τη γλώσσα ώσπου να βρει ο ιταλοθρεμμένος ποιητής τα λόγια να εκφράσει μονα- δικά την καρδιά του και την πατρίδα του.

«Συνέχισε περπατώντας ανηφορικά, προς το βάθος, προς το Λόφο του Στράνη. Ανά- μεσα στα πεύκα και τα κυπαρίσσια, σαν να του φάνηκε πως πρόβαλε μια γυναικεία μορφή λευκή, ασπροντυμένη. Λίγο πίσω της ακολουθούσαν μαζεμένες κι άλλες γυ- ναίκες, από πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, όπως φαινόταν απ’ τις φορεσιές τους. Κατηφόριζαν πατώντας στα απαλά άνθη και οι πτυχώσεις των ρούχων τους σκέπαζαν τους βράχους παίρνοντας με φυσικότητα τα σχήματά τους. Η κυματοει- δής πορεία των υφασμάτων έκανε τα κεντημένα παγώνια, τους τσαλαπετεινούς, τις νεφέλες, τα κυκλάμινα, τις νύφες, τα άγρια θηρία, τους ήρωες με τα σπαθιά τους να ζουν σε διαρκή κίνηση τις μικρές δραματικές τους περιπέτειες στα μανίκια και τους ποδόγυρους. Η γυναίκα βρέθηκε ξαφνικά δίπλα του. Κοίταξε το κέντημα στο μπού- στο της. Αναρίθμητες βελονιές σχημάτιζαν διαδοχικούς κύκλους κι αυτοί με τη σειρά τους έδιναν μορφή σε τρία καλοσχηματισμένα λουλούδια. Τη χαιρέτησε διακριτικά, γέρνοντας ελαφρώς το κεφάλι προς τα κάτω, σαν σε μια ανεπαίσθητη υπόκλιση».

Σχετικά με την έκδοση

Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής των νεότερων χρόνων. Είναι, μάλιστα, ο μοναδικός ποιητής τους στίχους του οποίου γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αφού αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της χώρας. Η ταύτιση του ίδιου και του έργου του με τον Εθνικό Ύμνο έχει καταστήσει τον Σολωμό πασίγνωστο αλλά και ταυτόχρονα αόρατο. Πίσω, όμως, απ’ τον Εθνικό Ύμνο, υπάρχει ένα ποίημα που λέγεται «Ύμνος εις την Ελευθερία», όπως και πίσω απ’ τον εθνικό ποιητή υπάρχει ένας προσωπικός, ρηξικέλευθος δημιουργός που ονομάζεται Διονύσιος Σολωμός.

Η πολύπτυχη ζωή, η σύνθετη προσωπικότητα και φυσικά το ποιητικό έργο του Σολωμού, κεντημένο στον καμβά της προεπαναστατικής και επαναστατημένης Ελλάδας, προσφέρεται για πολυεπίπεδες αναγνώσεις. Απ’ τη μυθιστορηματική ζωή του ως τον αντιφατικό κι εύθραυστο ψυχισμό του, κι απ’ τη μείζονα πνοή της ποίησής του ως τα ερωτήματα που πυροδοτεί η αποσπασματικότητα του έργου του, τα σημεία επαφής που μπορεί να βρει ο σημερινός αναγνώστης του είναι περισσότερα από όσα κρύβει το προσωπείο του εθνικού ποιητή. Ακολουθώντας τις διαδρομές του, φανερές και υπόγειες, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ο Σολωμός έχει την ίδια αφετηρία με τον καθένα, είναι διαχρονικά ένας πάσχον άνθρωπος που όμως διακρίνεται απ' τους άλλους τη στιγμή που μετατρέπει τα βιώματά του σε καθολική εμπειρία μέσω της τέχνης του.

Οι αποφασιστικοί σταθμοί της ζωής του Σολωμού παρουσιάζονται στο βιβλίο με μια οπτική περισσότερο ψυχική και εσωτερική παρά ιστορική και εξωτερική.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ & ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2022 (ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2021)

Το «Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό» ξεχώρισε στην κατηγορία Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά αλλά μειοψήφησε.

Το βιβλίο συνιστά ουσιαστικά μια μυθοπλαστική βιογραφία του Διονυσίου Σολωμού. Με γλώσσα κατανοητή, εύληπτη και με λογοτεχνικές αρετές, το βιβλίο είναι ευχάριστο στην ανάγνωση, αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά και τους εσωτερικούς «δαίμονες» του ποιητή, ενώ αποτυπώνει με την εγκυρότητα των ποικίλων πηγών που αξιοποιούνται καίρια περιστατικά αλλά και αθέατες λεπτομέρειες της ζωής και της δημιουργίας του. Το βιβλίο, συνολικά, είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και διαθέτει εξαιρετική εικονογράφηση ιδιαίτερης αισθητικής.

Για το βιβλίο έγραψαν:

- Απόστολος Πάππος, Elniplex

- Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Διάστιχο

Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία

- Πέπη Νικολοπούλου, Ελculture

- Ζωή Κοσκινίδου, Κόκκινη Αλεπού

Athens Voice

- Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Bookpress

Κόκκινη Αλεπού

- Δημήτρης Παπαδόπουλος, Athens Voice

- Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Ιδιωτική Οδός

ΕΡΤ

- Μελίνα Σιδηροπούλου, Bookbook.gr

Νατάσσα Καρυστινού, Athens Voice

- Νίκος Μαθιουδάκης, Documento

- Μαρία Σφυρόερα, ΕΡΤ

- Αγγελική Βασιλάκου, Monopoli.gr

Εκπαιδευτήρια Μπουγά

- Μαρίζα Ντεκάστρο, Ο Αναγνώστης

- Μαρία Ανδρικοπούλου, Kosvoice

Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

- Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Books Journal

ISBN 978-960-471-218-2
Συγγραφέας Μάρια Μπαχά
Εικονογράφος Μάρια Μπαχά
Εξώφυλλο Μαλακό με αυτιά
Διαστάσεις 15 Χ 24
Ηλικιακό Εύρος από 14 ετών

Ίσως ενδιαφέρουν και τα παρακάτω...